Бүгінгі күні орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыру және мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және оқытылатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу тәртібі әзірленді. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 31.10.2018 No 598). Балаларды тамақтандырудың сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беру үшін Ережеде қызметкерлердің білікті құрамымен (жұмыс тәжірибесі, аспаздардың біліктілігі, технологтардың болуы, технологтардың болуы, 2007-2008 ж. диетологтар, оң сипаттамалар, меншікті тағам өндірісі, энергияны үнемдейтін жабдық) . 2018 жылдан бастап мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту бойынша мемлекеттік-жекеменшік әріптестік тетігі енгізілді, бұл тамақ өнімдерінің сақтау жағдайына, дайындалған тағамдардың қауіпсіздігі мен сапасына әсер етеді. Сондай-ақ, Ережеге сәйкес конкурс комиссияларының құрамына ҮЕҰ және ата-аналар қоғамдастығының, қамқоршылық кеңестердің, сондай-ақ аумақтық денсаулық сақтау органдарының өкілдері енгізіледі. Жеткізушілердің жаңа піскен және табиғи өнімдерді пайдалануын қамтамасыз ету үшін Қағидалар жеткізушілерге мектеп тамағын ұйымдастыруда (шаруа немесе фермерлік, жылыжай және т.б.) пайдаланатын азық-түлікті өз өндірісінің болуы және сатып алу үшін қосымша балл алуды көздейді. отандық өндірушілердің азық-түліктері. Ыдыс-аяқтардың, тамақ өнімдерінің және аспаздық өнімдердің тұтынушылық қасиеттері, олардың органолептикалық қасиеттері, технологиялары мен өндіру шарттары балаларға арналған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бөлігінде Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттеріне сәйкес болуы тиіс. Жеткізуші шарт талаптарын бұзған немесе тиісінше орындамаған жағдайда шарт сот тәртібімен бұзылады және бұл өнім беруші адал емес деп танылады (Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің қазандағы № 599 бұйрығы. 31, 2018 ж.). 2015 жылы оқушылардың жекелеген санаттарын сапалы тамақтандыруды қамтамасыз ету мақсатында Министрлік Қазақ тағамтану академиясымен бірлесіп алғаш рет мектептегі бір реттік тамақтанудың бірыңғай нормаларын әзірледі (ҚР ЖҚ № 320 толықтырулар енгізілді). 12.03.2012 ж.), балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып. Бұл нормалар балалардың ағзаға қажетті барлық микроэлементтерді алуын қамтамасыз етеді: витаминдер, минералдар және микроэлементтер. 2018 жылы Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау саласын дамытудың 2016-2019 жылдарға арналған «Денсаулық» мемлекеттік бағдарламасын іске асыру шеңберінде, сондай-ақ білім беру ұйымдары оқушыларының салауатты (ыстық) тамақтануына қызығушылықтарын арттыру мақсатында Министрлік Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау органдары білім беру ұйымдарында тамақтанудың бірыңғай стандарттарын әзірледі. Министрлік 2019 жылдан бастап білім беру органдары мен ұйымдарының мектеп оқушыларының тамақтануын ұйымдастыруына камералдық бақылау енгізді, бұл бақылау шараларын нысанға бармай-ақ жүргізуге мүмкіндік береді. Сонымен қатар, министрлік Қазақстан Республикасы Қаржы министрлігімен бірлесіп мемлекеттік сатып алу порталы арқылы конкурстық рәсімдерді электронды форматқа көшіру мәселесін пысықтауда. Бүгінгі таңда заң мектеп ұжымы тарапынан да, ата-аналар қауымдастығы тарапынан да қызмет көрсетуге тұрақты мониторинг жүргізу мүмкіндігін қарастырады. Әр мектепте балалардың тамақтануын бақылайтын комиссия бар. Комиссияны мектеп директоры басқарады, оның құрамына мектептің медбикесі, мұғалімдер, ата-аналар комитетінің, қамқоршылық кеңесінің мүшелері кіреді. Қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыру қағидаларына сәйкес көрсетілетін қызметті беруші ай сайын орта білім беру ұйымының басшысына білім алушыларға пайдаланылатын тамақ өнімдерінің тізбесі туралы ақпаратты олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттарды қоса бере отырып беруге міндетті. Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты адам ыдыстар мен аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізе отырып, дайындалған тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді. Осылайша, қазіргі уақытта мектеп әкімшілігіне балалардың тамақтану сапасына ықпал етуге мүмкіндік беретін барлық қажетті тетіктер әзірленді. Бүгінгі таңда білім беру ұйымдары басшыларының (неке комиссияларының төрағаларының) жауапкершілік деңгейі алдыңғы қатарға шығып отырғанын мойындау керек. Осыған байланысты Министрліктің мектептегі тамақтандыру сапасын арттыру бойынша негізгі қызметі тамақтану сапасын бақылау бойынша неке қию комиссияларының қызметінің тәртібін кеңінен ақпараттық қамту болып табылады. Сондай-ақ балаларды тамақтандыруды ұйымдастыруда бұзушылықтар анықталған жағдайда оқушылар мен олардың ата-аналарын әрі қарайғы әрекеттер туралы хабардар ету.